PR și comunicare

Obiective și Strategie

Scopul PR este de a prezenta compania / organizația dumneavoastră, publicului larg ori unui grup de nișă (produsele, serviciille oferite), de a forma și schimba imaginea grupurilor țintă asupra organizației date într-o direcție favorabilă.

Lansare și promovare produse: de la concept la conferința de prezentare

În zilele noastre, când incertitudinea este elementul dominant în viața economică, lansarea unui produs sau serviciu nou, mai ales din partea unei firme satrt-up sau a uneia locale, trebuie să însemne curaj și perseverență. În afară de fler, se impune fundamentarea cu calcule precise, informații și prognoze cât mai exacte despre economia locală / regională pe termen scurt și mediu, ceea ce de după anul 2020 a devenit foarte greu de atins.

Și totuși, dacă ții cont de noii factori predominanți pe piață, vei putea atinge calculele preconizate sau parte a acesteia, parcurgând următoarele etape focusate pe analiză și marketing.

În primul rând, planul de afaceri trebuie să țină cont de schimbările dinamice ce intervin în preferințele, gusturile și așteptările clienților, ciar și a celor de nișă.

Strategia de marketing trebuie să urmărească în permanență triunghiul de bază al întrebărilor Cu ce? – Cum? – Cui? ne adresăm.

Totodată, și cel mai important, compania noastră că srpijină în lansarea și promovarea unui produs bazat pe specificitățile fiecărui proiect în parte, vom discuta, analiza și concepe planul de marketing în funcție de următorii factori:

  • Firma dorește lansarea unui produs / serviciu nou la o gamă deja cunoscută pe piață, o extindere a ofertei către un nou segment de exemplu, își propune să ajungă la un grup-țintă încă neabordat, neinteresat poate până la aceea dată
  • Extinderea pieței pentru același produs deja cunoscut pe plan local sau regional, dar se dorește pătrunderea pe plan național ori internațional (țări vecine)
  • Un brand cunoscut pe piața locală / regională dorește lansarea unei game de produse complet nouă, cunoaște mecanismele pieței pentru ceea ce s-a făcut cunoscut, dar sub (aproape) aceași marcă țintește.

După acestea ar urma conlucrarea pentru analiza concurenței, redactarea mesajului și a canalelor de comunicare pentru fiecare segment, pregătirea activităților pentru lansarea la o dată exactă a produsului / serviciului, și nu în ultmul rând, asigurarea monitorizării post-lansare.

Management-ul reputației

Management-ul reputației se referă la un proces activ de monitorizare, creare, dezvoltare și reevaluare permanentă a reputației unui individ, grup sau brand în ochii publicului. Una dintre cele mai genarale abordări în măsurarea acestui subiect este monitorizarea cantitativă și mai ales calitativă în mediul online, cu focus puternic pe social media.

Cele mai urmărite elemente ale acestui domeniu se referă la părerea publicului despre servicii, produse, și în special credibilitatea societății / organizației. Trebuie Se țintește a cunoaște elementele prin care un produs sau o campanie de promovare este recomandat de oameni prietenilor și cunoscuților. Pentru ca o anumită organizație ori societate comercială să afle acest lucru, este necesar să „coboare” la clienți, la oameni și să afle ce cred aceștia cu adevărat la un moment dat despre un produs / serviciu.

Managementul reputației ridică profilul companiei, întărește credibilitatea cu ajutorul liderilor de opinie externi și crește reputația societății ori organizației atât în rândul clienților, cât și al angajaților.

Vreți să faceți cunoscută o informative importantă? Aveți de lansat anunturi cu impact? Specialiștii noștri în relații publice vă ajută să transmiteți mesajele dumneavoastră publicului țintă.

Publicitate implementare proiecte fonduri europene

Măsurile de informare şi publicitate privind operaţiunile finanţate din instrumente structurale sunt o etapă obligatorie de îndeplinit de beneficiarii fondurilor nerambursabile, criteriile acesteia fiind definite în conformitate cu prevederile diverselor regulamente în domeniu. Deseori, neîndeplinirea în totalitate sau partial a acestei etape considerate ”formalitate” poate duce la pierderea fondurilor allocate. 

Pentru a asigura vizibilitatea proiectului, începând cu denumirea Beneficiarului, titlul și rezumatul Proiectului, valoarea totală a finanţării, datele de începere şi de finalizare ale Proiectului, locul de implementare al acestuia, ca să expunem cele mai frecvente elemente, compania noastră vă asigură îndeplinirea pucntuală a cerințelor acestei etape, prin oferitrea și realizarea următoarelor servicii:

  • redactare anunț și facilitarea publicării anunțului în ziare locale / naționale pentru începerea și încheierea implementării proiectului cu finanțare europeană, 
  • solicitare aviz materiale informare și publicitate
  • realizarea autocolantelor de vizibilitate 
  • realizarea și instalarea panourilor de informare temporare, cu respectarea elementelor de conținut prevăzute în Manualul de identitate vizuală
  • proiectare / machetare, realizare și instalare panou publicitar la locul specificat cu Beneficiaru
  • proiectare și instalare placă permanentă 
  • redactare comunicate, materiale promo online și tipărite
  • pregătire emisiune Podcast

Conținut și promo

Redactare comunicate, materiale promo online și tipărite, servicii webdesign și conținut web.

Pregătire emisiune Podcast

Emisiunile de Podcast sunt una dintre inovațiile ultimilor ani în materie de promovare online a activității și serviciilor prestatate de o anumită persoană, organizație ori societate comercială. Reușita acesteia însă trebuie să țină cont de un lucru esențial: o invitație sau publicitatea plătită nu este în sine garanția succesului, a faptului că mesajul, ideea ori inițiativa unei acțiuni va avea rezultatul dorit dacă nu se pregătește minuțios acel interviu online.

Compania noastră vă asigură consultanță personalizată în acest domeniu de nișă, accentuând ideea că acel video poate fi oricând o carte de vizită, accesibil la orice moemnt, pe mobil sau PC, necondiționat și pe apropae orice rețea.

Înainte de a pregăti tematica, vom avea în vedere dacă discuția liberă din studio este doar înregistrare audio sau video, cine este / cine sunt reporterii, și nu în ultimul rând care este profilul acelei emisiuni, încercând să încadrezi propria imagine de până acum și grupul țintă pe care-l poți maximaliza în acest cadru dat.

Asta fiindcă deseori o emisiune cu profil prea generalist nu va ajunge decât la foarte puțini interesați, pe de altă parte dacă te focusezi doar pe ”nucleul tare”, vei pierde din potențiala extindere, varianta cea mai optimă fiind definirea mai multor grupuri-țintă chiar dacă mai mici, dar mesajul va putea ajunge la mai mulți interesați decât în oricare variantă anterioară.

În pregătirea emisiunii vom discuta, analiza și pregăti emisiunea despre promovarea produsului / serviciului / mărcii ținând cont de următoarele ipoteze:

Podcastul este în primul rând o tranzacție. Chiar dacă pare ciudat, în primul rând realizatorul emisiunii are speranța că prin intermediul invitatului și a celor spuse / promovate de acesta, își va atinge audiența propusă. Pe de altă parte, invitatul, ăși pune speranța că va cuceri cele mai de preț resurse ale ascultătorului: timpul și atenția! În schimbul acestora, invitatul va ”preda” ascultătorului informații, companie selectă și pe cât posibil să fie simțită ca personalizată și nu în ultmul rând, clipe de distracție ori peterecere a timpului cât mai plăcut posibil.

Trebuie ținut cont că până unui ascultător să îi placă produsul sau acțiunea promovată, în primul rând trebuie să dea click pe pronirea video-ului, apoi să-l captivezi cu fiecare minut pentru a nu închide sau trece la ascultarea / vizionarea altui video.Conținutul și marketing-ul trebuie să fie îmbinat corespunzător, mai ales că ascultătorul de podcast știe exact că îi este adresat un material în care el trebuie / se dorește a fi convins despre ceva, pentru o poziție anume sau simplu să fie în continuare interesat de a asculta emisiunea până la capăt.

Promovarea plătită nu trebuie să fie categorisit ca un eșec al emisiunii față de numărul de ascultători contat înainte de realizare a emisiunii. Cu o promovare bine targetată, se va putea ajunge ulterior exact la acel grup pe care până atunic realizatorii emisiunii nici nu își propuseseră să-i țintească.

Management de proiect

În cazul unui proiect câștigăroe, serviciul de management de proiect poate fi utilizat pe toată durata perioadei de implementare, care începe cu anunțarea proiectului câștigător și durează până la contabilizarea finală și controlul final din partea finanțatorului. În acest timp, managerul de proiect, în calitate de reprezentant al beneficiarului, pregătește și efectuează toate verificările, decontările și plățile care au loc între beneficiar și organizația intermediară a agenției de dezvoltare. Pe lângă cele de mai sus, el se ocupă de administrarea profesională a posibilelor modificări și completare a lacunelor și evident de notificări.